בית עלמין נחלת יצחק

כתובת:
רחוב אבני זיכרון, גבעתיים - ת"א
טלפון:
03-7953654

שיטות קבורה בבית עלמין נחלת יצחק: קבורת שדה, קבורה זוגית.

בית העלמין נחלת יצחק יוסד ב-1932 (תרצ"ב). שלא כקודמיו, בית העלמין העתיק ביפו ובית העלמין טרומפלדור, בית עלמין זה נבנה מתוך שיקול מוקדם ותכנון מדוקדק. הסיבה העיקרית לכך הייתה התגברות העלייה ארצה והגידול המהיר ביישוב היהודי בתל-אביב ובסביבותיה. הגישה לבית העלמין הייתה קשה, מפני ששכן מעבר לשדות המושבה הטמפלרית שרונה ומעבר לנחל מוסררה (היום איילון) השוצף בחורף. למרות זאת רכשה חברה קדישא את חלקת השדה ואף בנתה מכספיה גשר בטון גדול שיחבר את בית העלמין, ומאוחר יותר את המפעלים ותושבי השכונה, עם המערב.

בית העלמין תוכנן כאמור מראש ובו שדרה מרכזית ו-76 אזורים. הוא מתאפיין במדרגות ובטרסות שופעות צמחייה ועצים, בספסלים שקטים ובפינות מוצלות שנועדו להשקיט את לב האבלים. כן הוקמו בבית העלמין בנייני טהרה ותפילה, כיור לנטילת ידיים ומשרד. ייאמר כי החברה קדישא תל-אביב-יפו מתנאה בהקמת בית עלמין זה ובטיפוחו, שכן כאן הראתה את יכולתה לשמש דוגמה כמוסד ציבורי נאות.

בבית העלמין נחלת יצחק אזורים ייחודיים לו: חלקת האדמו"רים, שבה טמונים צדיקים וגדולי תורה מצאצאי השושלות המפורסמות, מהם רבים שהיו רבנים בגולה והגיעו לישראל ברבות השנים, כגון האדמו"ר רבי שלום האגר ז"ל מסטראזיניץ, ושל האדמו"ר מרדכי שלום יוסף פרידמן שהיה מראשי אגודת ישראל ושהקים בעיר בית מדרש מפואר.

כן הוקם אזור אנשי שם, שבו קבורים הרבנים הראשיים של תל-אביב-יפו: הגרמ"א עמיאל זצ"ל, ורבה הראשי של תל-אביב הרב ידידיה פרנקל זצ"ל. הרב פרנקל הגיע לארץ עם תעודת המלצה נדירה מטעם הרב קוק ועשה רבות למען תושבי שכונת פלורנטין, בני כל העדות. ייצג את יהודי השכונות לפני השלטונות הבריטים ופעל רבות למען העיר תל אביב, שבה היה לימים רב ראשי ואב בתי הדין. רבי משה אביגדור עמיאל עשה רבות באנטוורפן ובבלגיה למען היהודים בארץ זו, ולאחר שהגיע ארצה היה לרב תל אביב והמחוז. הקים את "רשת החינוך התלמודי" ובה הישיבות ומוסדות החינוך בתל אביב.

בנחלת יצחק הובא למנוחות גם המשורר והסופר היידי, איציק מאנגר.

עוד טמונים באזור זה משה מטלון, מיוזמי בית העלמין העתיק ביפו ומראשוני היישוב בתל-אביב, ד"ר ישראל קסטנר, שמעון בן צבי – ראש העיר הראשון של גבעתיים ורעייתו, השחקן שייקה אופיר ועוד רבים וטובים.

בסמוך הקדישה החברה קדישא חלקה צבאית שבה נקברו חללי מלחמת השחרור הראשונים וחללי צה"ל. שם הוקמו קברי אחים של חללים שנהרגו בהפצצות האוויר על תל-אביב במלחמת העולם השנייה ושל לוחמי המחתרות, ביניהם מפקד הלח"י, יאיר שטרן.

תפריט נגישות